Slobodno nas kontaktirajte na: +385 (0)1 5613-222, info@playcom.hr

 •  


Xiaomi Mi 9 na Jerryjevom tretmanu se pokazao kao izdržljiv uređaj, ali s upitnim safirnim staklom

Datum objave:  18.3.2019.


 • Xiaomi je početkom godine predstavio svoj ovogodišnji flagship – Mi 9 o kojem smo vas detaljno izvijestili ovdje. Podsjetimo se samo najbitnijih stavki – Snapdragona 855, 6, 8 ili 12 GB RAM-a te tri kamere na poleđini razlučivosti 48 MP, 16 MP i 12 MP.

  Zack Nelson je po dobrom starom običaju odlučio na sebi svojstven način provjeriti koliko je Mi 9 otporan na nesvakidašnje korištenje, grebanje, paljenje i savijanje. No, ovog puta Zack je posebnu pažnju posvetio staklu koje od oštećenja štiti stražnje kamere. Naime, Xiaomi ponosno tvrdi kako je za razliku od mnogih drugih proizvođača za tu ulogu odabrao safirno staklo.

  Zack poučen iskustvom, da svaki „safir“ i nije safir ne vjeruje marketinškim materijalima te se odlučuje samostalno provjeriti što Xiaomi smatra pod safirom. Nažalost, pokazalo se da je Zack bio u pravu kada je izrazio svoju sumnjičavost u Xiamijeve navode. Naime, staklo koje bi se trebalo oštetiti tek pod nožem tvrdoće osam (da je pravi safir u pitanju) oštetio se pod nožem tvrdoće 6. Testiranja s noževima tvrdoće sedam i osam ostavila su dodatna, jače vidljiva oštećenja.

  Zack je tada u ispitivanje uključio i posebni uređaj za detekciju dijamanata koji je u zaštitnom staklu za kamere pronašao safir, ali u tragovima, ostatak je bilo obično staklo. Dakle, Xiaomijev safir nije isti kao primjerice Kyocerin.

  Što se ostalih testova tiče, Mi 9 je prošao očekivano. Zaslon se oštetio tek pod nožem tvrdoće šest kao što je i slučaj s mnogim drugim uređajima, drugih proizvođača. Shodno tomu, standardni „kućni“ skalpel nije ga mogao oštetiti što znači kako ga neće oštetiti ni ključevi ni kovanice ako se kojim slučajem isti nađu u dodiru sa zaslonom.

  Skalpel je očekivano mogao oštetiti plastične i metalne dijelove. Zack nije bio oduševljen ni kvalitetom gumice koja bi trebala štiti SIM utor od ulaska prašine i vode. Naime, ista se vrlo lako oštetila pod laganim pritiskom alata za izbacivanje SIM adaptera.

  Jedan od zadnjih testova je onaj s plamenom, odnosno zagrijavanjem zaslona. Prva oštećenja u vidu bijelih mrlja počela su se pojavljivati nakon 30-tak sekundi. No, odmah po hlađenju tog dijela zaslona mrlje su i nestale pa tako nije bilo trajne štete.

  Za kraj, Zack eje testirao Mi 9 na otpornost na savijanje, što je postao gotovo nezaobilazan test otkako je otkriveno kako iPhone 6 nije baš najčvršći Appleov mobitel. Mi 9 je dobro prošao i ovaj test, kućište uređaja se moglo savinuti, ali se i vratilo u prvobitan položaj.